onsdag 22 februari 2012

I Saladamm har man hittat tillbaka till landsbygden och den växer!!!!

Jag har precis kommit hem från ortsanalys i Saladamm. Det var ett intressant möte ur många synvinklar. Jag fick lära mig en hel del om Saladamm som jag inte hade en aning om bl a att trakten bebyggdes redan på 800 talet.
Det har funnit både butik och tågstation och sjö i Saladamm. Det som sticker ut i Saladamm idag är att det är ett stort generationsskifte som pågår. Saladamm har fullt med barnfamiljer, förskolan är det lång kö till och skolan är proppfull. Till Saladamm räknas även alla som har postnummer 73391.

Längs Saladammsvägen och även runt Saladamm poppar det upp villor med nya barnfamiljer. Att det fortfarande finns en småskola så nära stan kvar i bygden gör att området från Sala till Saladamm är mycket populärt för barnfamiljer trots att det är svårt att få plats på förskolan och skolan. Saladamm har en vacker natur och husen ligger lagom nära varandra för att det ska kännas som om man bor på landet, trots att det tar ca 10 min att åka in till Sala. Det är även en plats som många som bor i Sala åker till eller runt i för att se och njuta av den pittoreska landsbygden. Saladammsvägen kryllar av cyklister, fotgängare och rullskidor på sommaren, en och annan cowboy rider även förbi.

För er som inte vet vad man gör på en ortsanalys, så kan jag berätta att det går ut på att bygden själva får presentera sin bygd och vilka önskemål och visioner man har för bygden. Mötet hölls i skolans matsal och det var fullt vid varje bord. Det var bra ålderspridning, både barnfamiljer och äldre och alla däremellan var där.

Jag och David var där för att presentera vår intresseförening Route Saladamm, som vi vill att fler engagerar sig i. Vi står precis i startgroparna och behöver fler som orkar hjälpa till att arbeta aktivt för att få till en gång, cykel och ridväg mellan Saladamm och Sala. Om de har önskat och arbetat för en cykelväg i 40 år, som Ulla-Britt Holmér sa så är det dags att det blir en!

Alla höll med om att det verkligen behövs en cykelväg och de var positiva till att föreningen skulle startas. Vi fick in några namn i vår lilla låda, så nu kör vi!

Vad vill de boende i Saladamm ha enligt ortsanalysen?
1. Fler förskoleplatser och större skola
2. Cykelväg till Sala
3. En förening och fler eldsjälar som kan få fart på sammanhållningen i hela byn
4. En gemensam lokal/plats att umgås
5. Fler bussavgångar
6. Mer samverkan mellan Åby och Ösby och att de som bor runt om i Saladamm utnyttjar Ösby mer än vad de gör idag.
7. Lägre hastighet på delar av Saladammsvägen nära boende och skolan.
8. Hjälp från kommunen med detaljplanering av mack eller handelsbod/kiosk lokalt och att kommunen underlättar för de som vill köpa fri en tomt eller behöver bygglov.

Vad finns i Saladamm
- Eldsjälar som håller på att starta en förening
- En föräldraförening
- En grannsamverkans grupp som håller nere antal brott i området
- Ett gymnasium som vill utvecklas vidare
- En väldigt populär skola och förskola
- Badplatser i närheten, som sköts av Jugansbo bygdeförening
- Bygdelokal i Jugansbo
- Aktiva unga föräldrar som gör mycket ideellt runt skolan.
- Hästnäringar och många små företagare som hjälps åt i vardagen.

Slutsats,
Saladamm är en del av Sala som växer och går i rätt riktning, där det föds stora barnkullar och människor flyttar till för att bo och leva. Det borde finnas alla möjligheter i världen att både starta kioskverksamhet, utveckla skolorna och förskolan och se till så att det blir lättare att ta sig till via en cykel, gång och ridväg.
De som deltog på mötet hade inga stora drömmar, de ville bara att byn anpassades efter den ökade efterfrågan. Det som krävs är att vi sammanstrålar egna företagare, föräldraförening, lärare och elever på Ösby och alla andra eldsjälar och sätter igång och arbetar aktivt för att det ska hända något.

Jag  och David kommer att hjälpa till med att dra igång Route Saladamm och arbeta aktivt inom politiken för att främja tillväxten i Saladamm, vill du vara med?

Läs mer om Route Saladamm här >>

Läs mer om Ortsanalysen här >>

Ha en trevlig kväll! =)

1 kommentar:

  1. Cykelvägar till och från småorterna är överhuvudtaget en bra ide'.

    SvaraRadera