måndag 6 februari 2012

Kulturhus informationsmöte 6 februari 2012

Idag var det dags för ett nytt Kulturhusmöte där vi fick träffa två kommuner som redan hade satsat på kultur i sin kommun. Vara och Bollnäs kommun. Vara hade valt att bygga ett lite större koncerthus i anslutning till deras gymnasieskola. Bollnäs hade byggt ett helt kulturkvarter med både koncertsalar och mindre kulturhus utspridda runt ett kvarter på 7000 Kvm. Det som framgick från båda talarna var att det hade varit svårt att få med sig alla på banan från början, men att nu efteråt så var alla glada och tacksamma för att det blev av. De hade t o m blivit tvungna att kalla det för Gymnasieutbyggnad inom kommunen och kulturhus externt för att locka till sig evenemang, för att få igenom det hela.

Vinklingen på dagens möte var att ge en bild av hur två mindre kommuner klarat av att satsa på kultur trots att de var små kommuner och trots att deras ekonomi inte var den bästa från början. Kulturen bidrog nämligen inte bara till att de fick Vara borna att gå på teater, de fick 70 000 st att besöka Vara, upptäcka Vara, handla i Vara och se Varas både lokala och inköpta utbud.

Stämningen på mötet kändes dock bittert, visionerna haglade inte direkt om vad vi skulle göra i Sala. Istället ville åhörarna veta vad det skulle kosta att bygga ihop Täljstenen med biblioteket. De vill också ha en kulturplan. En och annan åhörare påpekade att det vore bra för musikskolan och storband och jazzintresset att få en större arena, då de idag antingen får göra spelningar utomhus eller åka till Västerås istället.

Tanken som slog mig, när jag satt och lyssnade var, var är alla ungdomar?! Vad vill de ha?
Om kulturen ska överleva så måste nog ungdomsverksamheten få mer underlag, för det var väldigt hög medelålder på mötet och väldigt få med framtidsvisioner.

Det kommunen nu gör är att erbjuda kulturen i Sala en möjlighet att skapa ett helt eget hus, vilket de är livrädda för, de vill ha det de har. Jag tror att vi erbjuder något till fel målgrupp!

Jag föreslår till styrgruppen att de ska vända sig till skolorna och ungdomarna istället, så kan vi bygga ett stort ungdomskulturshus kopplat till skolan istället! Låt nästa generation få bestämma vad för kultur som ska finnas i Sala 2014! Jag tycker i allafall att de borde få en workshopgrupp!

Satsa på utbildning inom kultur i Sala, det finns redan i tidig ålder med musikklasser etc, kulturskolan, men inget på gymnasiet eller varför inte högskolenivå? Då går pengarna till ungdomsverksamheten och kulturen lever vidare!

Kom igen nu! DRÖM!!! Det kostar inget!

Ha en trevlig kväll!
MVH; Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar