onsdag 30 november 2011

Konsten att bygga en stad för framtiden

Fick idag tips från en vän om att titta på TED, Ideas worth spreading, http://www.ted.com/
för att få se nya idéer. Det var en riktigt spännande sida som jag kan rekommendera till alla som är intresserade av vad som händer i världen och vad olika professorer och andra välvilliga idéskapare håller på med just nu. Enligt de flesta så går trenden fortfarande mot en snabb urbanisering, d v s att människor väljer att flytta mer och mer till städer istället för att bo kvar på landsbygden. Många gånger beror detta på att det inte finns tillräckligt bra service, pendlingsmöjligheter eller arbete där de bor idag. Ett inslag som jag såg, gällde hur vi på ett smartare sätt kan få miljölösningar genom att bygga städer där energin kan återanvändas, tätare samhällen där vi inte behöver ta bilen för att åka och handla och istället satsar på att bygga ut den gemensamma transporten. Städer där vi väljer att använda de naturresurser som redan finns genom att t ex bygga reningsverk som kan ta tillvara regnvatten, när vi bygger nya rekreationsområden eller återanvänder det skräp som folk slänger. (Det sista låter ju inte som en ny idé precis, då vi i Sverige redan är där).  Eller startar serviceyrken som t ex hyr ut saker som vi egentligen endast behöver 1 till 2 ggr per år istället för att gå och köpa en egen. Alex har många roliga och bra idéer! Se hela inslaget: http://www.ted.com/talks/lang/en/alex_steffen.html (på engelska)
<object width="526" height="374">

Hur kan man applicera detta på Sala?
Om jag applicerar detta på Sala så skulle det innebära att man på bästa sätt utgår från att bygga så bra bostadsområden som möjligt, där det är nära till det mesta inom varje område. Vi bygger bostadsområden som har närhet till allt istället för som många andra ställen gör, bygger stora köpcentrum dit alla måste åka. Vi planerar in redan vid detaljplanering närheten till handelsmark och placerar in skolor och förskolor som ligger i närheten av där folk bor och bygger ut kollektiv trafiken där det blir långt att åka. Att få igång service yrken som inte finns kan vi från kommunalt håll inte göra så mycket mer än att skapa en marknad d v s mängd människor som är intresserad av att handla lokalt. Vi kan dock tipsa om det vid vårt företagscentrum och främja nyföretagandet i kommunen genom att hjälpa till och stötta nya företagare.

För att även få folk att vilja bo kvar på landet så kanske det krävs ännu mer företagande så lokalt som möjligt samt utbyggd gemensam transport möjlighet in till Sala. Det ger mig en röd tråd till nästa ämne...

Hur kan vi på bästa sätt förändra människors sätt att äta bättre mat och samtidigt gynna de lokala entreprenörerna? 
Ett annat inslag handlade hur maten påverkar hur städer byggts tidigare och hur våra matvanor speglar hur städer byggs idag. Även här talades det om problemet med urbanisering i framtiden.  Summan av kardemumman var att om vi vill att vårt sätt att äta ska förändras krävs det att vi går tillbaka till lokalt odlad mat igen annars kommer vi inte kunna mätta alla magar i framtiden. Lösningen låg i mindre transporter och mer intresse för mat, inte mindre intresse för mat. Det tyckte jag även lät väldigt intressant...

Om jag applicerar det på Sala så har vi kommit långt i vissa delar av kommunen, och borde spinna vidare på det. De lokala företagarna som vi har inom området borde få mer plats på t ex torget i Sala, varför inte försöka få till en riktig torghandel igen, där lokala odlare och köttproducenter, svampplockare och fiskare kan ha egna små stånd? Det kommer garanterat att ge mer liv och rörelse på torget också samt främja det lokala företagandet. Vi borde satsa mer på matkunskap och odling i skolan, så att fler barn lär sig hur man själv odlar t ex grönsaker.  Skolorna kan i sin tur sälja det som de odlar eller låta barnen få äta det i skolan?

Jag vet att det inte är lätt för företag på landsbygden, eller att det inte går att leva på små jordbruk längre, men det kanske beror till stor del på att vi istället för  att köpa råvaror köper frysta industriförpackningar som massproduceras och slängs eller springer till snabbmatskedjor för att vi inte hinner laga mat själva, för att vi måste arbeta för att kunna köpa ännu mer saker som vi egentligen inte behöver?

Alla har idag inte heller tid att odla allt hemma själv, men det mesta ligger kanske i intresset? Om vi tar tillvara på de kunskaper som finns sedan  generationer tillbaka och utnyttjar dem genom att lära de nya generationerna redan i skolan så kan ju faktiskt intresset ändras och matkulturen likaså? Om matkulturen ändras så kanske maktstrukturer och balansen också hittar tillbaka till att främja människan och naturen istället för till storbolag och maskiner? Genom små förändringar kan stora förändringar göras, det gäller bara att starta en trend =)

Färdigspånat för ikväll =)

Vad tycker du?

Ha en skön kväll!
MVH; Hanna Westman, Salas Bästa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar