torsdag 16 januari 2020

Välkommen till ett nytt decennium! 2020 dags att blogga igen?


Ett nytt decennium har passerat. Nu har vi gått in i 2020, det är 4 år kvar till 2024 då Sala kommun fyller 400 år. Såg att Avesta skulle fira 100 år i år, lillebror har gått om oss och har fler invånare. Sala stad bildades ju samtidigt som Göteborg, så om man ska jämföra med kommuner som haft lika lång tid på sig, så kan man väl konstatera att Sala inte riktigt nått sin fulla potential. Sala strävar efter att bli 25000 medborgare senast 2024 enligt den vision som vi satte 2010.

2020, är det året då det händer? Jag hoppas det, som vanligt. Jag kan inte längre påstå att jag är nybörjare som politiker, då jag företräder ett parti som varit aktiva i 10 år nu och själv varit aktiv sedan 2011. Tänk vad tiden går fort, när man har roligt!

Salas Bästas mål om att växa fungerar dock fortfarande. De senaste åren har vi slagit befolkningsrekord. Vi når förhoppningsvis 23 000 invånare under 2020. T o m SCBs prognos tyder på det. Den baseras på förväntad tillväxt utifrån hur mycket kommunen växt de senaste 5 åren.

Sala har de senaste åren haft en snabbare befolkningstillväxt än snittkommunen i Sverige, vilket är väldigt positivt. Bostadsområdet vid Ängshagen växer förfullt nu, Bråstaborg också. Hyreshusen som Salabostäder byggt står också klara och de fina nya äldreboendet och vårdcentralen är klart att flytta in på Östra kvarteren samt det nya bostadsrättshuset som byggdes på Kungsängsområdet. Bovieran har funnits några år nu, men resten av Östra kvarteren väntar fortfarande på att sättas igång. Mamrefälten ekar tomma och Norrmalm är fortfarande bara en dröm. Kommunen har dock valt att köpa upp strategisk mark intill stationen och Trafikverket har efter ca 70 år givit klartecken för att Sala ska få en planskild korsning till Saladamm. Ransta planeras få ett centrum och har en ny skola och ny idrottshall. Vallaskolans låg och mellanstadium är inflyttningsklart i höst. Lärkan har fått ny idrottshall, men stängt badhuset, p g a renovering. Åkraskolan ska byggas upp på nytt och finns nu i tillfälliga moduler, p g a fuktskador.

Översiktsplan ska tas fram igen för fortsatt utveckling av plan för Sala stad. Evelundsområdet har fått en nystart och marknadsförs äntligen! Fridhem har fått en Padelhall. För er som inte lärt er vad padel är ännu, så är det en ny sport som påminner om tennis och squash. Sala växer och har bostadsbrist. Det finns en efterfrågan på bostäder i Sala. Marken börjar ta slut i Västerås och priserna i storstäderna är rejält mycket högre än i Sala och Enköping och Avesta. Stockholmare börjar tröttna och flytta utåt igen. Västerås bygger ut åt Salahållet vid Finnslätten.

Frågan är om vi hinner bygga tillräckligt med bostäder för att Sala ska vara 25000 invånare år 2024. Just nu ser det väldigt omöjligt ut, med tanke på att det bara är 4 år kvar och bostäder tar lång tid att både planera och bygga.

I årets budget valde vi därför att titta längre och ta fram en ny vision för Sala. Den påminner mycket om den gamla och utgår från att kommunen ska fortsätta att växa. Vi vill bli 30 000 invånare år 2030 som lever ett hållbart socialt, ekonomiskt och klimatsmart liv. Vi tror fortfarande på att tillväxt hjälper Sala att kunna leverera en god välfärd. Uppenbarligen så har kommunen både växt i antalet invånare, fått fler bostäder och fler företag tack vare att vi strävat efter tillväxt, så varför sluta?

Sala har stor nytta av det geografiska läget, vi ligger tillräckligt nära flera större städer. Det är därför vi växer. Om vi kombinerar detta med att aktivt planera för att växa hållbart, finns stor chans till att vi slipper skära ner i svåra tider. 2018 och 2019 har kommunen gått back. Det beror främst på minskade intäkter från staten och ökat ansvar. Kommunerna har fått ta över mycket ansvar från staten och staten fortsätter att lägga över ansvar. Riksdagspartierna fortsätter att missa deadlines. Om de hade varit lite smarta hade de höjt kommunernas generella bidrag redan för 2020 i tillräcklig mängd, för att befolkningen skulle slippa behöva se välfärden skäras ner i sin närhet. Istället fortsätter de bråka om vem som gillar vem och kommer med förslag som slopad värnskatt, mer poliser och mer ledighet för föräldrar. 

Som lokalpolitiker vill man gärna se att grunderna för Sveriges samhällsbygge säkerställs först.
Att kommuner och regioner som ansvarar för medborgarnas välfärd får första tjing, så att skola, vård och omsorg klarar av de åtagande vi har, när antalet invånare i Sverige ökat. De flesta förslag som läggs fram nu är förslag på hur man ska stoppa blödningen här och nu, men inte hur man säkerställer att nya sår inte uppstår. Jag hade gärna sett ett nationellt parti som hade en Vision om hur Sverige ska se ut 2030 och hur vi ska nå dit. Vad behövs för infrastruktur för hela landet?
Hur säkerställer staten att den nya tekniken kommer att finnas i hela landet? Att alla har ett boende? Hur vi ska leva när klimatförändringarna kommer? De kommer, den som inte tror det kommer att få det jobbigt. Det tar alldeles för lång tid att förändra människors levnadssätt för att stoppa de problem som finns. Vi kanske kommer att kunna lindra dem, men troligen inte stoppa dem. Därför vore det bra att börja planera för hur Sverige ska kunna leva vidare efter klimatförändringarna. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar