Daniel och jag hamnade i samma klass i gymnasiet, där han var en av 5 killar, resten tjejer. Vi hade en härlig gemenskap i vår klass både i skolan och utanför. Daniel var en kort liten kille med kvicka kommentarer och en underbar humor som förgyllde våra glansdagar i tonåren. Första året umgicks vi flitigt i samma gäng utanför skolan och växte upp från två kortisar till två vuxna människor med två helt olika äventyr framför oss. Danne, som vi kallade honom började med kampsport redan under gymnasietiden, han och Rebecka visade oss andra några knep som jag tack och lov aldrig behövde använda. Livet lekte! Vi åkte på klassresa till Grekland och gjorde alla bus man kunde.
När vi tog studenten, gick i stort sett hela klassen på balen, Daniel med sin dåvarande flickvän Vicke om jag minns rätt och jag med min barndomskamrat. Studenten på den tiden 1994 var ett fullsatt torg och långt tåg av studenter, då valfriheten inte fanns på samma sätt som den gör idag. Om man bodde i Sala eller Heby, pluggade man i Sala. Under tre hektiska år lärde vi känna varandra innan och utan. Men efter studenten påbörjades våra enskilda äventyr. Danne och Vicke gjorde slut, det kom in nya i gänget och gamla försvann.
Efter ett par år hade jag inte mycket kontakt med någon av dem längre.
Årtionden gick, sen kom FB och plötsligt kunde man hitta alla gamla vänner som man en gång i tiden hade minnen från. Självklart hittade jag Danne. Han hade hunnit med att bl a bli djuphavsdykare. Det var roligt att följa hans äventyr och skoja med honom. Plötsligt blev det tyst! Jag tänkte att han är väl ute och dyker, sen träffade jag Christian, Dannes bror på en begravning av en nära väns pappa och där fick jag veta vad som hänt Daniel, jag tappade hakan och fattade inte att det var sant. Det var flera månader sedan. Christian arbetade redan då hårt med att få ut honom ur fängelset och fick råd att hålla media utanför. Det hjälpte föga! Trots hårt arbete av Christian under 8 månader har han fått minimal hjälp av Svenska UD för att få ut honom. Ingen verkar bry sig, inte ens nu när allt är offentligt!
Igår diskuterades vad som var viktigt på UD just nu på Almedalsveckan. Det mesta handlade om fången som varit fängslad i 12 år och det som händer i Egypten. Carl Bildt diskuterade med reportrarna om hur viktigt det var att föra fram de mänskliga rättigheterna i allt det som händer nu. Att det muslimska brödraskapets ledare måste få en möjlighet till rättegång. Samtidigt berättades det om en monter dit alla svenskar kunde gå och sätta sig i ett svart rum i 15 minuter för att få känna hur de oskyldigt fängslade måste ha det. Men inte ett ord yppades om Daniels situation, inte en fråga trots att han nu suttit där i 8 månader utan mänskliga rättigheter och både media och Utrikesministern måste veta om problemet.
Medan Daniel startade och avslutade sin dag i totalt mörker tillsammans med 50 andra fångar med löss och tuberkulos, (Daniel som försökt hjälpa en tjej som blivit misshandlad i 3 år att få tillbaka sin dotter från den man som utförde dådet), satt Bildt på Twitter efter att ha talat sig varm om mänskliga rättigheter och njöt och knäppte kort på sin goda SVT-smörgås.
Jag kände hur tårarna rann ner från min kind, hur pulsen ökade och hur fruktansvärt rättslösa vi är som svenskar om vi hamnar i knipa. Att det finns en fånge som har suttit oskyldig i fängelse i 12 år visar ju på att den svenska tigern är ganska verkningslös?! Att våra politiker inte ens reagerar över att Daniel som suttit 8 månader i ett av världens mest farliga fängelser och fortfarande lever, är för mig ren skandal! Innebär det att våra politiker i Sverige idag är totalt ointresserade av vad som händer med oss svenskar, eller är det så att de inte har någon som helst möjlighet att påverka svenskars rättigheter? I båda fallen blir jag helt tokförbannad! Om en Tunisier kan slå sönder sin dotters mor, kidnappa barnet och komma undan med det utan rättslig prövning, kan man undra vilket land som har bäst skydd för sina invånare?
Om du bryr dig? Om du är en medmänniska som verkligen bryr dig om mänskliga rättigheter, skriv ett mail till Reinfeldt, Bildt och skriv under min namninsamling till den svenska regeringen och begär att de ska få ut Daniel ur fängelset NU! Han förtjänar inte att sitta där! och Ja och BOJKOTTA TUNISISKA RESMÅL!!!
Här är länken till namninsamlingen:
http://www.causes.com/causes/1013434-save-my-friend-who-is-being-tortured-in-tunisian-prison-for-trying-to-save-a-child
BOJKOTTA Tunisiska resmål!
Skriv ett mail till Carl Bildt!
http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=70298&m=popup&l=sv
Skriv ett mail till Statsministern!
http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=70244&m=popup&l=sv
Om vi alla drar vårt lilla strå till stacken kan vi fylla 1000 åkrar!!!
fredag 5 juli 2013
måndag 1 juli 2013
Besparingar ger inte bättre kvalitet!
1/7-2013, kunde vi läsa i SA att Bildnings och lärandenämndens ordförande, (S) ansåg att Curt Hellman var fel ute, när han totalsågade visionen som Alliansen och S har tagit fram för Kulturskolan i Sala. Hon menar att kvalitet går att få utan skattemedel genom att effektivisera. Vi är ofta för effektivisering inom Salas Bästa om kostnaderna är högre än normalt utan att man sett någon kvalitetshöjning. Men sen säger hon att det inte "bara" är Kulturskolan som drabbas av besparingar, att de även skurit ner på övrig verksamhet och minskat antal lärare med 15% utan att få sämre kvalitet och det stämmer inte om man tittar på öppna jämförelser mellan Sveriges kommuner.
För det första så ligger inte Sala speciellt högt i kostnad för skolan. Se själva på kolada.se!
Om vi tittar på öppna jämförelser så har Salas effektivitetsmått sjunkit brutalt mellan 2011 - 2012, under ett år har Sala hamnat på plats 249 från plats 208! (Effektivitetstal grundskola inklusive förskola). Vi ligger nu bland de 41;a sämsta kommunerna i effektivitet! Kommunen har även fallit i det sammanvägda resultatet för öppna jämförelser, från 93:e plats till plats 173 under 2012, vilket tyder på att vi även fått en övergripande kvalitetsförsämring, även om vissa ämnen pekar uppåt. Men om vi tittar tillbaka till då Alliansen satt vid rodret så låg vi 2009 på plats 286 (4:e sämsta resultatet i Sverige). Det är dock tragiskt att Salas siffror har vänt åt fel håll igen. Standardkostnaden per elev var i Sala 2012 82 907 kr/elev, medelkostnaden för alla kommuner var 84 491 kr/elev. D v s att Salas kostnader per elev är mindre än medelkommunen, så effektivitetsmåttet beror troligen inte på för höga kostnader.
Att sätta in ytterligare sparbeting på en verksamhet som redan går på knäna blir ingen kvalitetsförbättring, så enkelt är det, vare sig det gäller Kulturskolan eller Grundskolan. Att 5Senses väckte delar av skolverksamheten och fick igång en positiv stämning som bidrog till mer samarbetsformer och lite framtidshopp bland lärare och elever kan ha påverkat vissa resultat positivt, men det stora jobbet har lärarna och eleverna stått för. Frågan är hur länge de orkar?
Nä, skolan är ett kapitel för sig i Sala, vi behöver jobbat stenhårt tillsammans för att förbättra elevernas resultat, det gör man inte genom att skära ner, lägga dolda besparingar och sedan påstå sig ha en vision om förbättring.
Salas Bästa såg att 2014 skulle bli ett tufft år ekonomiskt, vi har därför tittat under varje sten och försökt att komma med olika förslag på hur vi kan ta bort besparingskraven på skolan och istället satsa på skolverksamheten i Sala. Där vi kan vara unika med att tillhandahålla småskaliga enheter på landsbygden, hög lärartäthet, bra arbetsklimat för lärarna och en vettig lön som drar till sig lärare som vill vara med och utveckla skolan och förbättra elevernas resultat. Med bra arbetsklimat menar vi också möjligheten för lärare att vara lärare, genom att använda oss av elevassistenter och annan stödpersonal till de elever som behöver det som mest.Då krävs det resurser och vi ville lägga 7 miljoner mer 2014 för att påbörja upprustning av skolan.
Genom att satsa på bra undervisning, fler valmöjligheter i Sala, istället för att folk flyr till Västerås, skulle vi kunna öka antal familjer mellan 18-65 år, d v s de som uppbär försörjningen för övriga åldrar. Om vi får till en positiv förändring i Sala, underlättar för de som vill bygga hus, villor och hyresrätter, får till ett bättre samarbete med näringslivet och föreningslivet kan Sala blomstra upp som aldrig förr! Sala ligger i en tillväxtregion, den ökning som vi nu ser beror till största del på övriga tillväxtregioners växtvärk och p g a att vi har en underbart vacker stad och landsbygd i Sala. MEN vi måste tänka mer på vad som ger oss tillväxt och vad som hämmar tillväxt för att bli en riktig tillväxtort! Det innebär prioriteringar och att våga ta hjälp av andra. Om kommunen inte klarar av att locka till sig barn till sina egna Gymnasieprogram, kanske det är dags för kommunen att locka till sig de som är bra på det? Om kommunen idag är känd för att vara en kommun med många välartade musiker, kanske det är dumt att spara 75% på Kulturskolan?
Förra året, när förskolan skulle satsa stort på Gärdesta, sas det att vi snart har långa köer. I och med att det byggdes ut skulle vi klara oss, sen visade sig det inte stämma riktigt, då prognoserna såg bättre ut än väntat. Nu finns det en ny förskola som är intresserad av att etablera sig i Sala, Academedia som tillhör Sveriges största utbildningsföretag med 44 000 förskolebarn. Företaget är enligt de jag hunnit läsa på internet ett väldigt expansivt och framgångsrikt företag som lyckats bäst i kriget om eleverna. Baksida är att de även har gjort stora vinster som går till ägarna, d v s de är ingen stiftelse. Företaget har också beskyllts ha varit snälla med betygsättning. Nu är det en förskola som vill etablera sig här, så betygsproblematiken är borta. Att detta innebär mindre pengar till den kommunala skolan då kommunen får bekosta skolans verksamhet är också negativt för skolförvaltningen ur det perspektivet att pengarna annars hade stannat i kommunal verksamhet. För lärare och elever finns det dock möjlighet att välja något annat.
Om Academedia etablerar sig i Sala, finns det även chans/risk för att de utökar verksamheten och tar över annan verksamhet i Sala såsom grundskolor och gymnasiet. Frågan är om det är bra för Sala? Jag har inte bestämt mig ännu. Med de valmöjligheter som finns idag, väljer barnen att gå i en skola och pendla varje dag till Västerås eller Uppsala för att gå i liknande skolor. Frågan är om de inte hellre skulle stanna i Sala om det fanns möjlighet att välja något annat än den kommunala skolan? Det innebär också att föräldrarna blir kvar i Sala längre?! Vilket innebär att färre flyttar härifrån i åldern 18-65. Om man kan lösa problematiken med för stora vinstuttag i skolan, d v s att den största delen av vinsten ska gå tillbaka till verksamheten genom kvalitetssatsningar vore detta ett guldläge för Sala. Om det visar sig att friskolorna endast utarmar verksamheten och barnen inte lär sig något, är det dåligt för Sala. Vad tycker du?
För det första så ligger inte Sala speciellt högt i kostnad för skolan. Se själva på kolada.se!
Om vi tittar på öppna jämförelser så har Salas effektivitetsmått sjunkit brutalt mellan 2011 - 2012, under ett år har Sala hamnat på plats 249 från plats 208! (Effektivitetstal grundskola inklusive förskola). Vi ligger nu bland de 41;a sämsta kommunerna i effektivitet! Kommunen har även fallit i det sammanvägda resultatet för öppna jämförelser, från 93:e plats till plats 173 under 2012, vilket tyder på att vi även fått en övergripande kvalitetsförsämring, även om vissa ämnen pekar uppåt. Men om vi tittar tillbaka till då Alliansen satt vid rodret så låg vi 2009 på plats 286 (4:e sämsta resultatet i Sverige). Det är dock tragiskt att Salas siffror har vänt åt fel håll igen. Standardkostnaden per elev var i Sala 2012 82 907 kr/elev, medelkostnaden för alla kommuner var 84 491 kr/elev. D v s att Salas kostnader per elev är mindre än medelkommunen, så effektivitetsmåttet beror troligen inte på för höga kostnader.
Att sätta in ytterligare sparbeting på en verksamhet som redan går på knäna blir ingen kvalitetsförbättring, så enkelt är det, vare sig det gäller Kulturskolan eller Grundskolan. Att 5Senses väckte delar av skolverksamheten och fick igång en positiv stämning som bidrog till mer samarbetsformer och lite framtidshopp bland lärare och elever kan ha påverkat vissa resultat positivt, men det stora jobbet har lärarna och eleverna stått för. Frågan är hur länge de orkar?
Nä, skolan är ett kapitel för sig i Sala, vi behöver jobbat stenhårt tillsammans för att förbättra elevernas resultat, det gör man inte genom att skära ner, lägga dolda besparingar och sedan påstå sig ha en vision om förbättring.
Salas Bästa såg att 2014 skulle bli ett tufft år ekonomiskt, vi har därför tittat under varje sten och försökt att komma med olika förslag på hur vi kan ta bort besparingskraven på skolan och istället satsa på skolverksamheten i Sala. Där vi kan vara unika med att tillhandahålla småskaliga enheter på landsbygden, hög lärartäthet, bra arbetsklimat för lärarna och en vettig lön som drar till sig lärare som vill vara med och utveckla skolan och förbättra elevernas resultat. Med bra arbetsklimat menar vi också möjligheten för lärare att vara lärare, genom att använda oss av elevassistenter och annan stödpersonal till de elever som behöver det som mest.Då krävs det resurser och vi ville lägga 7 miljoner mer 2014 för att påbörja upprustning av skolan.
Genom att satsa på bra undervisning, fler valmöjligheter i Sala, istället för att folk flyr till Västerås, skulle vi kunna öka antal familjer mellan 18-65 år, d v s de som uppbär försörjningen för övriga åldrar. Om vi får till en positiv förändring i Sala, underlättar för de som vill bygga hus, villor och hyresrätter, får till ett bättre samarbete med näringslivet och föreningslivet kan Sala blomstra upp som aldrig förr! Sala ligger i en tillväxtregion, den ökning som vi nu ser beror till största del på övriga tillväxtregioners växtvärk och p g a att vi har en underbart vacker stad och landsbygd i Sala. MEN vi måste tänka mer på vad som ger oss tillväxt och vad som hämmar tillväxt för att bli en riktig tillväxtort! Det innebär prioriteringar och att våga ta hjälp av andra. Om kommunen inte klarar av att locka till sig barn till sina egna Gymnasieprogram, kanske det är dags för kommunen att locka till sig de som är bra på det? Om kommunen idag är känd för att vara en kommun med många välartade musiker, kanske det är dumt att spara 75% på Kulturskolan?
Förra året, när förskolan skulle satsa stort på Gärdesta, sas det att vi snart har långa köer. I och med att det byggdes ut skulle vi klara oss, sen visade sig det inte stämma riktigt, då prognoserna såg bättre ut än väntat. Nu finns det en ny förskola som är intresserad av att etablera sig i Sala, Academedia som tillhör Sveriges största utbildningsföretag med 44 000 förskolebarn. Företaget är enligt de jag hunnit läsa på internet ett väldigt expansivt och framgångsrikt företag som lyckats bäst i kriget om eleverna. Baksida är att de även har gjort stora vinster som går till ägarna, d v s de är ingen stiftelse. Företaget har också beskyllts ha varit snälla med betygsättning. Nu är det en förskola som vill etablera sig här, så betygsproblematiken är borta. Att detta innebär mindre pengar till den kommunala skolan då kommunen får bekosta skolans verksamhet är också negativt för skolförvaltningen ur det perspektivet att pengarna annars hade stannat i kommunal verksamhet. För lärare och elever finns det dock möjlighet att välja något annat.
Om Academedia etablerar sig i Sala, finns det även chans/risk för att de utökar verksamheten och tar över annan verksamhet i Sala såsom grundskolor och gymnasiet. Frågan är om det är bra för Sala? Jag har inte bestämt mig ännu. Med de valmöjligheter som finns idag, väljer barnen att gå i en skola och pendla varje dag till Västerås eller Uppsala för att gå i liknande skolor. Frågan är om de inte hellre skulle stanna i Sala om det fanns möjlighet att välja något annat än den kommunala skolan? Det innebär också att föräldrarna blir kvar i Sala längre?! Vilket innebär att färre flyttar härifrån i åldern 18-65. Om man kan lösa problematiken med för stora vinstuttag i skolan, d v s att den största delen av vinsten ska gå tillbaka till verksamheten genom kvalitetssatsningar vore detta ett guldläge för Sala. Om det visar sig att friskolorna endast utarmar verksamheten och barnen inte lär sig något, är det dåligt för Sala. Vad tycker du?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)